Vöröslencse krémleves kökusztejjel, chilis-fokhagymás rákkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vöröslencse krémleves kökusztejjel, chilis-fokhagymás rákkal

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 teáskanál egész római kömény
  • 5 darab kisebb babérlevél
  • 1 teáskanál friss, aprított gyömbér
  • 30 dkg vörös lencse
  • 2 dl kókusztej

Rákhoz

  • 1 bő evőkanál kókuszzsír
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg tisztított garnélarák
  • chilipehely, só ízlés szerint

Elkészítése:

Leves elkészítése:

Az olajat egy fazékba öntjük és rádobjuk a felaprított vöröshagymát és a fűszereket, pár percig “izzasztjuk”. Hozzáadjuk a felvágott fokhagymát és kevergetve pirítjuk 2-3 percig.

Beletesszük a megtisztított, felkarikázott zöldségeket és további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük 1 liter vízzel és fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Ha a lencse puha, kivesszük a babérleveleket és leturmixoljuk botmixerrel. Hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk. Ha nagyon sűrű lenne, akkor önthetünk még hozzá egy kis meleg vizet.

Rák elkészítése:

Egy kisebb serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt. Hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát, 1-2 csipet chili pelyhet és sót. Amikor forr, beledobjuk a garnélát és pár percig pirítjuk, amíg rózsaszín színe nem lesz.

A rákot a forró leves tetejére kanalazva tálaljuk.

Tipp:

Ez egy igazán egzotikus, karakteres ízű leves, amivel különlegesebbé tehetünk egy ünnepi vacsorát.
Nem kell aggódni amiatt, hogy a kömény egészben kerül bele, így sokkal intenzívebb és egyedibb lesz a leves ízvilága, és a pürésítés során úgyis felőrlődnek a magok.