Újházy tyúkhúsleves recept
Hozzávalók:
- 1,5-2kg-os tyúk
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehér répa /gyökér/
- 1 zeller gumó
- zeller zöld
- 1 db kisebb karalábé
- 1/4 kelkáposzta
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 20 dkg karfiol
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- só
- ételízesítő
- egész bors
- gyömbér
- szerecsendió virág
Előkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát megmossuk de a héját rajta hagyjuk. A tyúkot megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk.
Elkészítés:
A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát tegyük teatojásba vagy fűszerzacskóba, így tegyük a levesbe. Főzzük kb. 1 órát kis lángon, majd adjuk hozzá a zöldségeket a gomba, zöldborsó és a karfiol kivételével. Ezeket két-három merőkanál levesben külön főzzük meg. Kis lángon csak gyöngyözve forraljuk a levest. Ha a tyúk megpuhul zárjuk el a lángot és a levest pihentessük egy fél órát, majd óvatosan szűrjük át. A zöldségeket vágjuk össze ízlés szerint. A tyúkot darabolva vagy kicsontozva és a húst metéltre vágva tehetjük a levesbe. Betétnek külön főzzünk ki csigatésztát vagy cérnametéltet.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!