Tárkonyos savanyú leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg kolozsvári füstölt szalonna (vagy füstös csont )
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 4 db krumpli
- 1 db petrezselyem gyökér
- fél fej karalábé
- őrölt bors
- 2 dl tejföl
- 1 ek mustár
- tárkony
- olaj
- 1 kiskanál keményítő
- csipetnyi darált köménymag
Elkészítése:
A szalonnát felteszem főni, mikor megfőtt kiveszem a levéből és kisebb darabokra vágom.
A hagymát apróra vágom,a répát és a petrezselymet, karalábét lereszelem (lehet karikákra is vágni), a krumplit kockákra vágom.
Pici olajon megdinsztelem a hagymát, borssal, köménymaggal ízesítem, majd felöntöm a szalonna levével.
Ha nem elég vízzel pótolom. Sózni nem kell, mert a szalonna sós.
A keményítőt hideg vízzel csomómentesre keverem aztán bele a tejföl és a mustár, felhígítom kevés forró levessel, majd visszacsurgatom a fazékba.
Lassan forralom, beleteszem az apróra vágott ecetes tárkonyt még a levéből is töltök bele legyen kissé savanyú,ha szárított tárkonyt használok akkor citromlével, citromsóval vagy ecettel savanyítom (ki milyen savanyúan szereti).