Tárkonyos savanyú leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg kolozsvári füstölt szalonna (vagy füstös csont )
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 4 db krumpli
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • fél fej karalábé
  • őrölt bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • tárkony
  • olaj
  • 1 kiskanál keményítő
  • csipetnyi darált köménymag

Elkészítése:

A szalonnát felteszem főni, mikor megfőtt kiveszem a levéből és kisebb darabokra vágom.

A hagymát apróra vágom,a répát és a petrezselymet, karalábét lereszelem (lehet karikákra is vágni), a krumplit kockákra vágom.
Pici olajon megdinsztelem a hagymát, borssal, köménymaggal ízesítem, majd felöntöm a szalonna levével.

Ha nem elég vízzel pótolom. Sózni nem kell, mert a szalonna sós.

A keményítőt hideg vízzel csomómentesre keverem aztán bele a tejföl és a mustár, felhígítom kevés forró levessel, majd visszacsurgatom a fazékba.

Lassan forralom, beleteszem az apróra vágott ecetes tárkonyt még a levéből is töltök bele legyen kissé savanyú,ha szárított tárkonyt használok akkor citromlével, citromsóval vagy ecettel savanyítom (ki milyen savanyúan szereti).