Tárkonyos raguleves petrezselymes krumpligombóccal recept
Hozzávalók:
Leveshez:
- 60 dkg sertéshús
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 1 közepes vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 tk fűszerpaprika
- 2 l víz
- 5 ek napraforgóolaj
- 1 kk tárkony
- 2 dl tejföl
- 2 csapott ek finomliszt
Krumpligombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 3 csapott ek finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
Leves készítése:
A húst megmossuk és felkockázzuk.
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra kockázzuk. Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ekkor rászórjuk a fűszerpaprikát, majd hozzátesszük a húst. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük. Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a felkarikázott répát és fehérrépát.
Krumpligombóc készítése:
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, és kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, krumplinyomóval (vagy villával) összetörjük. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást, a lisztet és az aprított petrezselymet. Vizes kézzel gombócokat formázunk.
Amikor a levesben már a hús és a répa is puha, beletesszük a levesbe a gombócokat.
A tejfölt kikeverjük a liszttel, merjünk hozzá a forró levesből, ezzel is keverjük el, és amikor a gombócok feljöttek a leves tetejére, besűrűsítjük vele.