Tárkonyos raguleves petrezselymes krumpligombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 60 dkg sertéshús
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 2 l víz
  • 5 ek napraforgóolaj
  • 1 kk tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 2 csapott ek finomliszt

Krumpligombóchoz:

  • 20 dkg burgonya
  • 3 csapott ek finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

Leves készítése:

A húst megmossuk és felkockázzuk.

A vöröshagymát megpucoljuk és apróra kockázzuk. Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ekkor rászórjuk a fűszerpaprikát, majd hozzátesszük a húst. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük. Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a felkarikázott répát és fehérrépát.

Krumpligombóc készítése:

A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, és kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, krumplinyomóval (vagy villával) összetörjük. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást, a lisztet és az aprított petrezselymet. Vizes kézzel gombócokat formázunk.

 

Amikor a levesben már a hús és a répa is puha, beletesszük a levesbe a gombócokat.

A tejfölt kikeverjük a liszttel, merjünk hozzá a forró levesből, ezzel is keverjük el, és amikor a gombócok feljöttek a leves tetejére, besűrűsítjük vele.