Tárkonyos őzraguleves vargányás betéttel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg kockázott őzhús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis fej karalábé
- 1 kis darab zeller
- 1 ek kacsazsír
- 1 csapott ek liszt
- 1 babérlevél
- 1 tk friss vagy szárított tárkony
- 1 ek Tokaji tárkonyos borecet
- 1 dl főzőtejszín
- 1,5 liter víz
- só
- bors
A vargányás betéthez:
- 1 vékony szelet füstölt szalonna
- 0,5 fej hagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 ek búzadara
- 0,5 csomag szárított, felhasználás előtt 1 órával beáztatott, apróra vágott vargánya
(ha van friss, akkor egy közepes darab) - kis csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítése:
A kockázott őzhúst jól átmosom, majd papírtörlőn leszárítom, forró zsíron átforgatom. Mikor kellőképp megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd a tisztított, felkarikázott zöldséget, és kissé megdinsztelem.
Ráteszem a lisztet, jól elkeverem, picit megpirítom, majd ráöntöm a borecetet, ami szépen leoldja a edény falára pirult pörzsanyagot. Megsózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet és a tárkonyt. Felöntöm 1,5 liter vízzel, és készre főzöm.
Mialatt a leves fő, elkészítem a levesbetétet.
Először felverek egy egész tojást, megsózom, borsozom, hozzákeverem a búzadarát, és jól eldolgozom. Az előzőleg beáztatott vargányát lecsepegtetem, összevágom, és az apróra vágott petrezselyemmel együtt hozzáadom. Hagyom egy kicsit állni, hogy a dara megszívja magát. Addig a szelet szalonnának a zsírját kisütöm, a megsült szalonnát kiveszem, a zsírjára dobom az apróra vágott hagymát, és megpirítom. A tojásos masszát hozzákeverem a hagymához, és lepényt sütök belőle. Mindkét oldalát megpirítom, majd felkockázom, és a levesbe dobom.
Egy-két percig főzöm, majd a végén hozzáadom a főzőtejszínt, és beforralom. Tálaláshoz kínálhatunk még hozzá egy-két csepp tárkonyos borecetet.
A tárkonyos őzraguleves vargányás betéttel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 2 g