Tárkonyos őzraguleves vargányás betéttel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg kockázott őzhús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 kis darab zeller
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 babérlevél
  • 1 tk friss vagy szárított tárkony
  • 1 ek Tokaji tárkonyos borecet
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1,5 liter víz
  • bors

A vargányás betéthez:

  • 1 vékony szelet füstölt szalonna
  • 0,5 fej hagyma
  • 1 tojás
  • 1,5 ek búzadara
  • 0,5 csomag szárított, felhasználás előtt 1 órával beáztatott, apróra vágott vargánya
    (ha van friss, akkor egy közepes darab)
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • bors

Elkészítése:

A kockázott őzhúst jól átmosom, majd papírtörlőn leszárítom, forró zsíron átforgatom. Mikor kellőképp megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd a tisztított, felkarikázott zöldséget, és kissé megdinsztelem.

Ráteszem a lisztet, jól elkeverem, picit megpirítom, majd ráöntöm a borecetet, ami szépen leoldja a edény falára pirult pörzsanyagot. Megsózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet és a tárkonyt. Felöntöm 1,5 liter vízzel, és készre főzöm.

Mialatt a leves fő, elkészítem a levesbetétet.

Először felverek egy egész tojást, megsózom, borsozom, hozzákeverem a búzadarát, és jól eldolgozom. Az előzőleg beáztatott vargányát lecsepegtetem, összevágom, és az apróra vágott petrezselyemmel együtt hozzáadom. Hagyom egy kicsit állni, hogy a dara megszívja magát. Addig a szelet szalonnának a zsírját kisütöm, a megsült szalonnát kiveszem, a zsírjára dobom az apróra vágott hagymát, és megpirítom. A tojásos masszát hozzákeverem a hagymához, és lepényt sütök belőle. Mindkét oldalát megpirítom, majd felkockázom, és a levesbe dobom.

Egy-két percig főzöm, majd a végén hozzáadom a főzőtejszínt, és beforralom. Tálaláshoz kínálhatunk még hozzá egy-két csepp tárkonyos borecetet.