Szerecsendiós sárgaborsó krémleves recept

Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só
- fehér bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 1,2 l víz, vagy alaplé
- 2-3 szelet sokmagvas rozskenyér
- 10 dkg sajt
Elkészítése:
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével. Beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst. Fedő alatt puhára főzzük.
Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.
A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben, vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyérrudakat mellétesszük, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.
Tipp:
A sajtos kenyérrudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.
A szerecsendiós sárgaborsó krémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 1 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »