Szerecsendiós sárgaborsó krémleves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só
- fehér bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 1,2 l víz, vagy alaplé
- 2-3 szelet sokmagvas rozskenyér
- 10 dkg sajt
Elkészítése:
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével. Beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst. Fedő alatt puhára főzzük.
Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.
A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben, vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyérrudakat mellétesszük, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.
Tipp:
A sajtos kenyérrudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.
A szerecsendiós sárgaborsó krémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 1 g