Szerecsendiós sárgaborsó krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • fehér bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1,2 l víz, vagy alaplé
  • 2-3 szelet sokmagvas rozskenyér
  • 10 dkg sajt

Elkészítése:

A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.

A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével. Beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst. Fedő alatt puhára főzzük.

Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, és a fokhagymát is beletörjük.

Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.

A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben, vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyérrudakat mellétesszük, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.

Tipp:

A sajtos kenyérrudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.