Sonkás-tejfölös krumplileves recept
Hozzávalók:
- 70 dkg krumpli
- 1 tk só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk házi ételízesítő (vagy 1 leveskocka)
- 2 ek liszt
- 3 ek olaj
- 1 tk pirospaprika
- 1 nagy tejföl (3,3 dl) fele
- 15 dkg sonka
Elkészítése:
A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.
Egy fazékban feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát, és hozzáadjuk az ételízesítőt (vagy a leveskockát). Beleszórjuk az apróra vágott sonkát.
Amikor már majdnem puha a krumpli, akkor az olajon megpirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és kevéske vízzel (kb 0,5 dl) hígítjuk, folyamatos kavargatás mellett, majd mehet bele a pirospaprika, végül a tejföl.
A meleg leves léből merünk bele pár kanállal, elkeverjük (hogy ne csomósodjon be a leves), és a levest kavargatva beleengedjük.
Hagyjuk felforrni.
Tipp:
Volt egy kevés felvágott, amit mindenképpen fel kellett használnom. Ezt csempésztem bele egy roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető levesbe. A sonka igazán különleges ízt adott neki. Azt hiszem máskor is asztalra kerül még ebben a formában :-)