Sonkás-tejfölös krumplileves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sonkás-tejfölös krumplileves

Hozzávalók:

  • 70 dkg krumpli
  • 1 tk só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk házi ételízesítő (vagy 1 leveskocka)
  • 2 ek liszt
  • 3 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 nagy tejföl (3,3 dl) fele
  • 15 dkg sonka

Elkészítése:

A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.

Egy fazékban feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát, és hozzáadjuk az ételízesítőt (vagy a leveskockát). Beleszórjuk az apróra vágott sonkát.

Amikor már majdnem puha a krumpli, akkor az olajon megpirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és kevéske vízzel (kb 0,5 dl) hígítjuk, folyamatos kavargatás mellett, majd mehet bele a pirospaprika, végül a tejföl.

A meleg leves léből merünk bele pár kanállal, elkeverjük (hogy ne csomósodjon be a leves), és a levest kavargatva beleengedjük.

Hagyjuk felforrni.

Tipp:

Volt egy kevés felvágott, amit mindenképpen fel kellett használnom. Ezt csempésztem bele egy roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető levesbe. A sonka igazán különleges ízt adott neki. Azt hiszem máskor is asztalra kerül még ebben a formában :-)