Palóc bableves recept
Hozzávalók:
- sonka
- szalonna
- kolbász
- 50 dkg tarkabab
- 1-2 darab krumpli
- vöröshagyma
- fokhagyma
- egy nagy pohár tejföl
- pár darab babérlevél
- só
- liszt
- pirospaprika
Elkészítése:
A babot beáztatjuk előző éjszaka, továbbá a sonkát is pár órára, ha nagyon sós. Pörkölt alapot készítünk, majd ezt felengedjük vízzel.
Ebben a vízben főzzük a szalonnát, sonkát.
Ha megfőtt a sonkát ki is vehetjük és utólag kockázzuk a levesbe, majd ugyanebbe a lébe feltesszük főni a leöblített babot és hozzáadjuk a babérleveleket.
Mikor már majdnem teljesen megpuhult hozzáadjuk a felkockázott krumplit, a felkarikázott kolbászt, továbbá beletörjük a fokhagymát.
Ha minden megfőtt, ízlés szerint sózzuk majd behabarjuk a tejföllel és a liszttel. Tálaláskor a már megfőtt sonkán kívül nyers, kockázott vöröshagymát szórunk a tetejére.
Jó étvágyat!
Sztori: Ez az étel a téli disznóvágásból megmaradt sonka, szalonna és kolbász maradék kiváló felhasználási lehetősége. Minden hasonlót bele lehet főzni, amit a hűtőben találunk ízlés szerint. :)