Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Orjaleves daragaluskával recept

Orjaleves daragaluskával
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
    • 40 dkg karaj vagy tarja egyben
    • 5 szál sárgarépa
    • 3 szál fehérrépa
    • 1 kisebb zeller gumó a zöldjével együtt
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 hegyes, erős zöldpaprika
    • 1 kisebb karalábé
    • 1 cikk kelkáposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 10-15 szem feketebors
    • 1 körömnyi babérlevél
    • só ízlés szerint

    Daragaluskához:

    • 2 tojás
    • 1 evőkanál olaj
    • 1 mokkáskanál só
    • búzadara, amennyit a tojás felvesz
    • 1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyemzöld

    Elkészítése:

    A dara galuskát legalább fél órát pihentetni kell mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.

    A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.

    Fél óra pihentetés után lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig, majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.

    Én személy szerint jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült húst kiveszem a levesből és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.

    A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb 3 liter, hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedjük, majd hozzáadjuk a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.

    Ekkor hozzáadjuk a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.

    A levest kóstolás után, ha szükséges, utánízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kiszedjük a húst és a zöldségeket. A csontokról leszedjük a húst a zöldségek mellé, leveses tálba tesszük, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűrjük. A külön kifőzött daragaluskával tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek