Orjaleves daragaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Orjaleves daragaluskával

Hozzávalók:

  • 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
  • 40 dkg karaj vagy tarja egyben
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller gumó a zöldjével együtt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 hegyes, erős zöldpaprika
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 körömnyi babérlevél
  • só ízlés szerint

Daragaluskához:

  • 2 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • búzadara, amennyit a tojás felvesz
  • 1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyemzöld

Elkészítése:

A dara galuskát legalább fél órát pihentetni kell mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.

A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.

Fél óra pihentetés után lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig, majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.

Én személy szerint jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült húst kiveszem a levesből és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.

A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb 3 liter, hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedjük, majd hozzáadjuk a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.

Ekkor hozzáadjuk a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.

A levest kóstolás után, ha szükséges, utánízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kiszedjük a húst és a zöldségeket. A csontokról leszedjük a húst a zöldségek mellé, leveses tálba tesszük, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűrjük. A külön kifőzött daragaluskával tálaljuk.