Orjaleves daragaluskával recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
- 40 dkg karaj vagy tarja egyben
- 5 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller gumó a zöldjével együtt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 hegyes, erős zöldpaprika
- 1 kisebb karalábé
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem feketebors
- 1 körömnyi babérlevél
- só ízlés szerint
Daragaluskához:
Elkészítése:
A dara galuskát legalább fél órát pihentetni kell mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.
A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
Fél óra pihentetés után lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig, majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.
Én személy szerint jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült húst kiveszem a levesből és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.
A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb 3 liter, hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedjük, majd hozzáadjuk a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
A levest kóstolás után, ha szükséges, utánízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kiszedjük a húst és a zöldségeket. A csontokról leszedjük a húst a zöldségek mellé, leveses tálba tesszük, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűrjük. A külön kifőzött daragaluskával tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »