Orjaleves daragaluskával recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
- 40 dkg karaj vagy tarja egyben
- 5 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller gumó a zöldjével együtt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 hegyes, erős zöldpaprika
- 1 kisebb karalábé
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem feketebors
- 1 körömnyi babérlevél
- só ízlés szerint
Daragaluskához:
Elkészítése:
A dara galuskát legalább fél órát pihentetni kell mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.
A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
Fél óra pihentetés után lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig, majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.
Én személy szerint jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült húst kiveszem a levesből és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.
A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb 3 liter, hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedjük, majd hozzáadjuk a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
A levest kóstolás után, ha szükséges, utánízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kiszedjük a húst és a zöldségeket. A csontokról leszedjük a húst a zöldségek mellé, leveses tálba tesszük, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűrjük. A külön kifőzött daragaluskával tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »