Orjaleves daragaluskával recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
- 40 dkg karaj vagy tarja egyben
- 5 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller gumó a zöldjével együtt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 hegyes, erős zöldpaprika
- 1 kisebb karalábé
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem feketebors
- 1 körömnyi babérlevél
- só ízlés szerint
Daragaluskához:
Elkészítése:
A dara galuskát legalább fél órát pihentetni kell mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.
A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
Fél óra pihentetés után lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig, majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.
Én személy szerint jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült húst kiveszem a levesből és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.
A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb 3 liter, hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedjük, majd hozzáadjuk a sót, szemes borsot (teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
A levest kóstolás után, ha szükséges, utánízesítjük és lassú tűzön készre főzzük. Miután megfőtt, levesszük a tűzről és kiszedjük a húst és a zöldségeket. A csontokról leszedjük a húst a zöldségek mellé, leveses tálba tesszük, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűrjük. A külön kifőzött daragaluskával tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »