Nyírségi gombócleves recept
Hozzávalók 6 személyre:
- 1/2 kg borjú lapocka /lehet sertés,csirke vagy pulyka is/
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér /fehérrépa/
- 15 dkg gomba
- 15 dkg zöldborsó
- 15 dkg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 zeller gumó vagy zeller zöld
- petrezselyem zöld
- 5 dkg vaj
- 1 db citrom leve
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek finom liszt
- ételízesítő
- só
- őrölt fehér bors
A gombóchoz:
- 30 dkg burgonya
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg finom liszt
- só
- petrezselyem zöld
Elkészítése:
A húst ,gombát és a zöldségeket kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, fehér borssal, ételízesítővel. Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót, petrezselyemzöldet és összedolgozzuk. Ha a hús megpuhult vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb 8-10 perc/, liszttel elkevert főzőtejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom levét. Tovább forralni már nem kell!Aki szereti csipetnyi tárkonyt is tehet bele.
Jó étvágyat kívánok hozzá!