Nyírségi gombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Nyírségi gombócleves

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1/2 kg borjú lapocka /lehet sertés,csirke vagy pulyka is/
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér /fehérrépa/
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 zeller gumó vagy zeller zöld
  • petrezselyem zöld
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek finom liszt
  • ételízesítő
  • őrölt fehér bors

A gombóchoz:

  • 30 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 10 dkg finom liszt
  • petrezselyem zöld

Elkészítése:

A húst ,gombát és a zöldségeket kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, fehér borssal, ételízesítővel. Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót, petrezselyemzöldet és összedolgozzuk. Ha a hús megpuhult vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb 8-10 perc/, liszttel elkevert főzőtejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom levét. Tovább forralni már nem kell!Aki szereti csipetnyi tárkonyt is tehet bele.
Jó étvágyat kívánok hozzá!