Narancsos-gyömbéres céklakrémleves diós kecskesajttal recept
Hozzávalók:
- 4 nagyobb cékla
- 1 narancs leve és héja lereszelve
- 1 kisebb diónyi gyömbér meghámozva, lereszelve
- 1 dl főzőtejszín
- kb 1 l zöldségalaplé
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 2 rúd érlelt kecskesajt (összesen kb 20 dkg)
- 10 dkg dió durvára vágva
Elkészítése:
A leveshez a céklákat alufóliába csomagoljuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük (késsel lehet ellenőrizni). Mikor kész, langyosra hűtjük, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
Az olívaolajon megfuttatjuk a gyömbért, hozzáadjuk a céklát, a narancs héját és levét. Felöntjük a tejszínnel és annyi zöldségalaplével, hogy éppen ellepje. Simára turmixoljuk, én szűrőn át is szoktam passzírozni, hogy teljesen sima legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplével még hígíthatjuk. Végül megsózzuk és -borsozzuk.
A kecskesajtot másfél centisre szeleteljük, a puha oldalaiba belenyomkodjuk a diót. Egy teflonserpenyőt közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kecskesajtokat diós felükkel lefelé. Mikor megérezzük a dió illatát és a sajt kicsit megbarnul, alányúlunk egy lapáttal és megfordítjuk. Ezt az oldalát is megsütjük.
A levest ízlés szerint felmelegítjük (hidegen is finom!), a sült kecskesajttal kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

