Narancsos-gyömbéres céklakrémleves diós kecskesajttal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb cékla
  • 1 narancs leve és héja lereszelve
  • 1 kisebb diónyi gyömbér meghámozva, lereszelve
  • 1 dl főzőtejszín
  • kb 1 l zöldségalaplé
  • só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 rúd érlelt kecskesajt (összesen kb 20 dkg)
  • 10 dkg dió durvára vágva

Elkészítése:

A leveshez a céklákat alufóliába csomagoljuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük (késsel lehet ellenőrizni). Mikor kész, langyosra hűtjük, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.

Az olívaolajon megfuttatjuk a gyömbért, hozzáadjuk a céklát, a narancs héját és levét. Felöntjük a tejszínnel és annyi zöldségalaplével, hogy éppen ellepje. Simára turmixoljuk, én szűrőn át is szoktam passzírozni, hogy teljesen sima legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplével még hígíthatjuk. Végül megsózzuk és -borsozzuk.

A kecskesajtot másfél centisre szeleteljük, a puha oldalaiba belenyomkodjuk a diót. Egy teflonserpenyőt közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kecskesajtokat diós felükkel lefelé. Mikor megérezzük a dió illatát és a sajt kicsit megbarnul, alányúlunk egy lapáttal és megfordítjuk. Ezt az oldalát is megsütjük.

A levest ízlés szerint felmelegítjük (hidegen is finom!), a sült kecskesajttal kínáljuk.