Mézes-gyömbéres almakrémleves recept
Hozzávalók:
4 személyre:
- 1,5 kg alma
- 5 dkg méz
- 3 ek mascarpone krémsajt
- 1 kisebb citrom
- 2-3 cm-es friss gyömbér
- 1 kis darab fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 0,5 dl rum (elhagyható)
Elkészítése:
Az almákat megmossuk, meghámozva negyedekbe vágjuk, eltávolítjuk a magházukat, majd kisebb kockákra vágjuk.
Egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Hozzáadjuk a citromot, amit előzőleg kefével alaposan megsikálunk, kettévágjuk, és a magokat felfogva belefacsarjuk a levesbe, majd a héjából a sárga részeket vékonyan levágva, azokat is beledobjuk.
A gyömbért vékonyan meghámozzuk, ezt is beletesszük. A szegfűszeget és a fahéj darabot teatojásban tegyük bele, hogy utólag könnyen el tudjuk távolítani a levesből.
Fedő alatt addig főzzük, míg az alma megpuhul. Ekkor tegyük bele a rumot és mézet ízlés szerint.
Az almából vegyünk ki egy kis tálkába díszítéshez, körülbelül egy-egy evőkanálnyit, adagonként. Távolítsuk el a teatojást a fűszerekkel, a citromhéjat és a gyömbért, majd egy botmixer segítségével, mixeljük teljesen simára a levest.
Vegyünk ki egy kis tálba egy merőkanállal, és keverjük el benne simára a mascarponét, majd öntsük vissza a levesbe, várjuk meg, míg egyet forr, majd kapcsoljuk le alatta a gázt. Így krémes, bársonyos lesz a levesünk. A félretett almakockákat is helyezzük vissza a levesbe.
Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is egyaránt.