Lencsegulyás pulykából recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka felsőcomb (lebőrözve, kicsontozva)
- 50 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 1 ek finomliszt
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 4 burgonya
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 4 babérlevél
- 1 ek mustár
- 1 ek ecet (10%)
- 2 ek ételízesítő, házi
- 1 ek cukor
- őrölt bors
- só
Csipetkéhez:
- 6-8 ek rétesliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
Elkészítése:
A vöröshagymát kockára vágom, és az áttört fokhagymával együtt megdinsztelem, majd rádobom a kisebb kockára vágott húst, és fehéredésig pirítom.
Ízlés szerint sózom, borsozom megszórom finomliszttel, és állandó keverés mellett 1-2 percig pirítom.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott lencsét, a tetszőlegesen feldarabolt répát, krumplit, paprikát, paradicsomot. Beleteszem a babérlevelet, a mustárt, a cukrot, az ételízesítőt, ecetet, és felöntöm 3 liter vízzel. Elkeverem, és ha szükséges, még sózom.
Addig főzöm, amíg minden megpuhul benne.
A lisztből, és tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc alatt készre főzöm. Friss kenyérrel tálalom.
A lencsegulyás pulykából kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 2 g