Lencsegulyás pulykából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg pulyka felsőcomb (lebőrözve, kicsontozva)
  • 50 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 ek finomliszt
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 4 burgonya
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 4 babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 1 ek ecet (10%)
  • 2 ek ételízesítő, házi
  • 1 ek cukor
  • őrölt bors

Csipetkéhez:

  • 6-8 ek rétesliszt
  • 2 tojás

Elkészítése:

A vöröshagymát kockára vágom, és az áttört fokhagymával együtt megdinsztelem, majd rádobom a kisebb kockára vágott húst, és fehéredésig pirítom.

Ízlés szerint sózom, borsozom megszórom finomliszttel, és állandó keverés mellett 1-2 percig pirítom.

Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott lencsét, a tetszőlegesen feldarabolt répát, krumplit, paprikát, paradicsomot. Beleteszem a babérlevelet, a mustárt, a cukrot, az ételízesítőt, ecetet, és felöntöm 3 liter vízzel. Elkeverem, és ha szükséges, még sózom.

Addig főzöm, amíg minden megpuhul benne.

A lisztből, és tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc alatt készre főzöm. Friss kenyérrel tálalom.