Krémes sütőtökleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök (1 kg nettó súlyú)
- 5 db sárgarépa
- 60 dkg körüli karfiol
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- só, frissen őrölt bors
- zöldség alaplé (csirkehús alaplével is finom)
- 200 g tejföl
- kevés szerecsendió reszelve
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- kevés petrezselyem zöld
- 2 ek olívaolaj
- Sütőtök chips, pirított tökmag, pár csepp tökmagolaj a tetejére
- pirítós a tálaláshoz
Elkészítése:
A leves kanadai tökből a legjobb, de másféle sütőtökből is készíthető. A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.
Kevés olíva olajon először a hagymát, majd a fokhagymát megpároljuk, majd a sárgarépát, a karfiolt, a legvégén a sütőtök darabokat is hozzátéve enyhén megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje.
Szárított vagy friss petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá. Rövid főzés után szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük a tejföllel. Kóstoljuik meg, és ha szükséges fűszerezzük utána. Kevés hűtés után, összeturmixoljuk. Tálaláskor kevés olíva olajon pirított tökmagot, és vékonyra szelt tökszeletekből készített chipset szórunk a tetejére, valamint néhány csepp tökmagolajjal tesszük még ízletesebbé. Ajánlatos pirítóst kínálni mellé.
Ki-ki kedve szerint készítheti a levest sűrűbbre, szinte főzelék állagúra, vagy lazábbra is. Kímélő, mégis laktató étel, ami első fogásként ebédre, de önmagában vacsorára is kitűnő.
Tipp:
Napjaink tudományos kutatásai kimutatták, hogy a sütőtök kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, karotint, A,B1,B2,B6 vitaminokat, és folsavat is tartalmaz mások mellett. Fogyasztásával szebb lesz a bőr, segít a pattanások kezelésében, hashajtóként, béltisztítóként is alkalmazható. Jótékony hatása segít az emésztési gondok, kezelésében, javítja a máj működését, megelőzi a szív, és koszorúér problémákat, csökkenti a farkasvakság, és a prosztatarák kialakulásának veszélyét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »