Korhely leves (savanyú káposzta leves) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú gyalult káposzta
- 20 dkg csülök ( lehetőleg füstölt )
- 1 szál füstölt házikolbász
- 2 szál répa
- 2 szál petrezselyem gyökér
- néhány babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- kevés őrölt pirospaprika
- 3 kanál tejföl
- 1 kanál liszt
- kevés csombor (borsikafű)
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A hagymát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. A csülköt felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy ne legyenek hosszúak a szálai, ha túl savanyú egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel feltesszük főni.
Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a csombort és néhány babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul.
Beletesszük a karikázott, vagy hasábra vágott zöldségeket, majd rövid idő után hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt.
A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest.
Egy kevés őrölt pirospaprikát és borsot teszünk bele, majd ha szükséges sózzuk. Mivel a kolbász és a csülök is sós, így erre nem mindig van szükség.
Tejföllel tálaljuk.