Korhely bableves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 30 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg pulyka felsőcomb filé
- 4-5 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 -4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- kevés őrölt köménymag
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- só, őrölt bors
- kis csokor petrezselyem zöld
- 3-4 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A száraz tarkababot éjszakára beáztatjuk, másnap leöblítjük, és sós vízben, néhány babérlevéllel együtt feltesszük főzni. (nem nagy lángon!)
Közben feldaraboljuk kockákra a pulykahúst, és egy óra főzés után a babhoz adjuk. Fedő alatt tovább főzzük. A zöldségeket is karikára vágjuk, és mikor a hús is kicsit főtt már, az edénybe tesszük.
Ellenőrizzük a káposztát, ha túl savanyú kimossuk, akár több léből is. Ha túl hosszúak a szálak, vágódeszkán kicsit megvágjuk, könnyebben fogyaszthatóvá téve azt, majd hozzáadjuk a leveshez.
Kóstolás után véglegesen befűszerezzük a levest. A savanyú káposzta hozzáadása előtt nem szabad, mert annak savanyúsága jelentősen változtat a végleges ízhatáson. A petrezselyem zöldet is hozzáadva készre főzzük.