Korhely bableves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Korhely bableves

Hozzávalók:

  • 25 dkg szárazbab
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 4-5 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 -4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • kevés őrölt köménymag
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • só, őrölt bors
  • kis csokor petrezselyem zöld
  • 3-4 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A száraz tarkababot éjszakára beáztatjuk, másnap leöblítjük, és sós vízben, néhány babérlevéllel együtt feltesszük főzni. (nem nagy lángon!)

Közben feldaraboljuk kockákra a pulykahúst, és egy óra főzés után a babhoz adjuk. Fedő alatt tovább főzzük. A zöldségeket is karikára vágjuk, és mikor a hús is kicsit főtt már, az edénybe tesszük.

Ellenőrizzük a káposztát, ha túl savanyú kimossuk, akár több léből is. Ha túl hosszúak a szálak, vágódeszkán kicsit megvágjuk, könnyebben fogyaszthatóvá téve azt, majd hozzáadjuk a leveshez.

Kóstolás után véglegesen befűszerezzük a levest. A savanyú káposzta hozzáadása előtt nem szabad, mert annak savanyúsága jelentősen változtat a végleges ízhatáson. A petrezselyem zöldet is hozzáadva készre főzzük.