Kemencés húsleves cserépedényben recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús (nyak, szegy, rostélyos)
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 szem fekete bors
- 1 fej karalábé
- 1 fej zellergumó
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 szál zellerzöld
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A cserépedény (~5,5 l) aljába belerakom a húst, megsózom, majd rárakom a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellergumót.
A paprikát, paradicsomot felezem, vöröshagymán rajta hagyom a külső héjat, csak a végeit vágom le, és a kelkáposzta cikket is egyben teszem bele.
Beleteszem a megtisztított fokhagyma gerezdeket, szemes borsot, zeller zöldet, petrezselyem zöldet, felöntöm hideg vízzel, lefedem és a felfűtött kemencébe tolom.
2,5-3 órán keresztül főzöm. A kemence hőmérséklete a főzés kezdetén 260 fokos volt
Amikor elkészült, kiveszem a kemencéből és 30 perc pihentetés után óvatosan leöntöm a lét egy tálaló edénybe.
Cérna metéltet kínálok mellé.
Tipp:
Az arra alkalmas cserépedények, a megfelelő előírások betartásával szabad tűzön, gáz, vagy villany tűzhelyen és annak sütőjében is használhatók. A benne fővő étel csaknem olyan finom lesz mintha kemencében készült volna.