Kemencés húsleves cserépedényben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús (nyak, szegy, rostélyos)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zellergumó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A cserépedény (~5,5 l) aljába belerakom a húst, megsózom, majd rárakom a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellergumót.

A paprikát, paradicsomot felezem, vöröshagymán rajta hagyom a külső héjat, csak a végeit vágom le, és a kelkáposzta cikket is egyben teszem bele.

Beleteszem a megtisztított fokhagyma gerezdeket, szemes borsot, zeller zöldet, petrezselyem zöldet, felöntöm hideg vízzel, lefedem és a felfűtött kemencébe tolom.

2,5-3 órán keresztül főzöm. A kemence hőmérséklete a főzés kezdetén 260 fokos volt

Amikor elkészült, kiveszem a kemencéből és 30 perc pihentetés után óvatosan leöntöm a lét egy tálaló edénybe.

Cérna metéltet kínálok mellé.

Tipp:

Az arra alkalmas cserépedények, a megfelelő előírások betartásával szabad tűzön, gáz, vagy villany tűzhelyen és annak sütőjében is használhatók. A benne fővő étel csaknem olyan finom lesz mintha kemencében készült volna.