Karalábéleves recept

Hozzávalók:
A leveshez:
- 2 nagyobb, zsenge karalábé
- 2 kisebb sárgarépa
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 dl tejföl
- apróra vagdalt petrezselyemzöld
A húsgombócokhoz:
- 25 dkg darált pulykacomb
- 2 evőkanál rizs
- pici chili por
- őrölt bors
- só
- 2 cikk fokhagyma
- kevés liszt (el is maradhat)
A vajgaluskához:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél evőkanálnyi vaj
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- só
Elkészítése:
Először a húsgombócokat készítem el. Egy keverőtálba beleteszem a húst,a rizst, megsózom, tekerek rá borsot, nyomok bele fokhagymát, szórok rá nagyon kevés chili port, majd alaposan összekeverem. Diónyi gombócokat készítek belőle, beleforgatom lisztbe. (Ez utóbbi nem fontos, a lisztbe forgatás nélkül is egyben maradnak a gombócok, de valamiért így szoktam.) A gombócokat egy tányérra felsorakoztatom és ott várakoznak a levessel való egyesülésre.
A meghámozott karalábét almareszelőn lereszelem. Egy evőkanál vajon kicsit párolom, felöntöm vízzel (kb. 3 liter), megsózom, és amikor felforrott, beleteszem a gombócokat. Lassú forralással főzöm mindaddig, amíg a rizs puhává válik.
Ekkor beleszaggatom a galuskát, mely úgy készül, hogy a hozzávalókat egyszerűen elkeverem egy villával, majd egy kávéskanál segítségével belepotyogtatom a levesbe.
Amikor elzárom alatta a tüzet, akkor szórom bele az apróra vagdalt petrezselyemlevelet, és még belekeverem a másik evőkanál vajat, ami segít az ízek kiteljesedésében.
Tipp:
Ezt az ételt nem fűszerezem túlságosan. Szerintem épp elég a gombócokból kifővő fűszermennyiség és a petrezselyemzöld, hogy a zsenge karalábé íze érvényesülhessen.
Kevés szöldborsót is szórok bele időnként. Tényleg csak a színesség miatt, nem úgy, hogy az domináljon benne.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »