Karácsonyi borleves mandulás-habgaluskával recept
Hozzávalók:
- 5 dl édes fehérbor (minőségi)
- 2 dl víz
- cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
- reszelt citromhéj
- 2-3 db szegfűszeg
- 2-3 szegfűbors (el is hagyható)
- kicsi darabka fahéj
- 1 cs mazsola
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Mandulás-habgaluskához:
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg mandulaforgács
Elkészítése:
Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket (a fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek). Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket..
A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.
A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki. A tejszíntt verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulaforgácsba forgatott habgaluskát.