Karácsonyi borleves mandulás-habgaluskával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 dl édes fehérbor (minőségi)
  • 2 dl víz
  • cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • reszelt citromhéj
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 2-3 szegfűbors (el is hagyható)
  • kicsi darabka fahéj
  • 1 cs mazsola
  • 2 tojás sárgája

Mandulás-habgaluskához:

  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg mandulaforgács

Elkészítése:

Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket (a fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek). Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket..

A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.

A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki. A tejszíntt verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulaforgácsba forgatott habgaluskát.