Kapros vaddisznó raguleves recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg vadhús (vaddisznó)
- 4 sárgarépa tisztítva és karikákra vágva
- 2 petrezselyemgyökér tisztítva és karikákra vágva
- 1 zeller
- 1 karalábé tisztítva és hasábokra vágva
- 5 krumpli kockára vágva
- 2 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma tisztítva és finomra aprítva
- 20 dkg gomba szeletelve
- 1 evőkanál zsír
- 1 csokor kapor finomra aprítva
- 1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
- 3 szál kakukkfű levelei lecsipkedve
- fél citrom
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 pohár fehérbor (száraz)
- 2 zöldpaprika
- 500 g főzőtejszín
- 2 evőkanál keményítő
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntünk a bort. Beletesszük a felkockázott húst. Kicsit pirítjuk, miközben felszeleteljük a zöldségféléket.
Ha a hús egy kis kérget kapott felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és kb 20 percig főzzük. A zöldségféléket a következő sorrendben adjuk hozzá: Zeller, zöldség, karalábé, fokhagyma, 10 perc múlva répa, gomba, zöldpaprika. Mindig pótoljuk a főzővizet!
Közben apróra vágjuk a zöld fűszereket, a citromból 1 szeletet hagyunk a díszítéshez, a többit belecsavarjuk. Kevés őrölt paprikát adunk hozzá. Kóstoljuk! Ha a hús megpuhult, beletesszük a krumplit és a zöld fűszereket.
Eközben a főzőtejszínből és keményítőből habarást készítünk, amit a főzőlével kavarás mellett temperálunk. Ha a krumpli is megfőtt, hozzáadjuk a habarást és készre főzzük.
Tálalásnál újhagyma zöldjével és karikára vágott citrommal valamint valamelyik, ételünkhöz használt, zöld fűszerrel díszítjük.