Kapros húsgombócleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek étolaj
- 40 dkg vegyes leves zöldség
- 1 tk ételízesítő
- petrezselyemzöld
- 10 dkg apró tészta
Húsgombóchoz:
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 20 dkg darált sertéshús
- 3 ek rizs
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 kk ételízesítő
- 1 kk szárított kapor
- késhegy őrölt bors
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk liszt + a formázáshoz
Elkészítése:
A húsgombóchoz a vöröshagymát apró kockára vágjuk, egy kisebb lábasba téve rázúzzuk a fokhagymát, és az olajon üvegesre futtatjuk.
Leszűrjük az olajról, és egy kisebb keverőtálba téve félretesszük hűlni.
A leveshez a vöröshagymát szintén felkockázzuk, és ugyanúgy rázúzzuk a fokhagymát, majd az olajon elkezdjük párolni. Pár perc után hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (tökéletesen megfelel a mirelit is, a hangsúly a húsgombócon lesz), és gyakran kevergetve tovább pároljuk 7-8 percig, majd felöntjük kb. 2,5-3 liter vízzel.
Fűszerezzük ételízesítővel, és miután felforrt, takarékra téve fedő alatt főzzük.
Ezalatt már kihűlt a párolt hagyma is, így hozzáadjuk az összes anyagot, és jól elkeverjük. Ha nagyon híg, egy pici liszttel/zsemlemorzsával szilárdíthatjuk. Állni hagyjuk 5 percet, ezután vizes kézzel kis (kb. 2 cm átmérőjű) gombócokat szaggatunk/formázunk, amiket lisztbe hempergetünk, és tálcára helyezzük.
A levesalap ezalatt már félig megfőtt, így félidőben mehetnek bele a gombócok is.
18-20 perc főzés után beleszórjuk a száraztésztát, és további 3-4 percig lassú tűzön forralva el is készül az étel!
Tálaláskor 1 szál friss petrezselyemzöldet felaprítunk, és ezzel díszítjük.
A kapros húsgombócleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 3 g