Kapros húsgombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek étolaj
  • 40 dkg vegyes leves zöldség
  • 1 tk ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • 10 dkg apró tészta

Húsgombóchoz:

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek étolaj
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 3 ek rizs
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 kk szárított kapor
  • késhegy őrölt bors
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 tk liszt + a formázáshoz

Elkészítése:

A húsgombóchoz a vöröshagymát apró kockára vágjuk, egy kisebb lábasba téve rázúzzuk a fokhagymát, és az olajon üvegesre futtatjuk.

Leszűrjük az olajról, és egy kisebb keverőtálba téve félretesszük hűlni.

A leveshez a vöröshagymát szintén felkockázzuk, és ugyanúgy rázúzzuk a fokhagymát, majd az olajon elkezdjük párolni. Pár perc után hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (tökéletesen megfelel a mirelit is, a hangsúly a húsgombócon lesz), és gyakran kevergetve tovább pároljuk 7-8 percig, majd felöntjük kb. 2,5-3 liter vízzel.

Fűszerezzük ételízesítővel, és miután felforrt, takarékra téve fedő alatt főzzük.

Ezalatt már kihűlt a párolt hagyma is, így hozzáadjuk az összes anyagot, és jól elkeverjük. Ha nagyon híg, egy pici liszttel/zsemlemorzsával szilárdíthatjuk. Állni hagyjuk 5 percet, ezután vizes kézzel kis (kb. 2 cm átmérőjű) gombócokat szaggatunk/formázunk, amiket lisztbe hempergetünk, és tálcára helyezzük.

A levesalap ezalatt már félig megfőtt, így félidőben mehetnek bele a gombócok is.
18-20 perc főzés után beleszórjuk a száraztésztát, és további 3-4 percig lassú tűzön forralva el is készül az étel!

Tálaláskor 1 szál friss petrezselyemzöldet felaprítunk, és ezzel díszítjük.