Kacsaaprólék leves vajas gombóccal recept

Hozzávalók:
- 1 kisebb kacsa apró részei (mellcsont, hát, láb, nyak, stb.)
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 1 kisebb fej karalábé
- 6 kisebb krumpli
- 1 kisebb fej zeller fele
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kisebb fehér húsú paprika
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 2 púpos kk só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
Gombócokhoz:
- 2 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dkg olvasztott vaj
- 0,5 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 4 csapott ek liszt
- 2 csapott ek búzadara
Elkészítése:
A hús jól megmossuk, kissé áztatjuk, majd hideg, bő vízben feltesszük főni. A közben keletkező habot folyamatosan szedjük le róla.
A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk, a petrezselymet beletömjük, így tesszük a levesbe. A hagymát egészben, a zöldségeket nagyobb darabokra vágva helyezzük bele.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a félbevágott krumplit is, és készre főzzük.
Egy lábasban sós vizet forralunk a gombócoknak. Az olvasztott vajat kikeverjük a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselymet adunk hozzá, majd a liszttel és a búzadarával elkeverjük. 10 percre félretesszük pihenni.
Amikor forr a víz, 2 kanál segítségével a tésztát a vízbe szaggatjuk. Lefedve, közepes lángon puhára főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük a vízből. A levest a gombócokra merve kínáljuk.
Tipp:
Anyukámtól kaptunk egy saját nevelésű és vágású kacsát. Csodaszép sárga bőrű és fiatal állat volt. A vékonyabb, kevésbé húsos részeiből készült ez az egyszerű húsleves, és hogy egy picit különlegesebb legyen, gombócokat is kínáltam hozzá. Nem akartam közvetlenül a levesbe főzni, ezért külön fazékban készült, de ez már csak részletkérdés.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »