Kacsaaprólék leves vajas gombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kisebb kacsa apró részei (mellcsont, hát, láb, nyak, stb.)
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 6 kisebb krumpli
  • 1 kisebb fej zeller fele
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fehér húsú paprika
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 2 púpos kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)

Gombócokhoz:

  • 2 kisebb tojás
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 4 csapott ek liszt
  • 2 csapott ek búzadara

Elkészítése:

A hús jól megmossuk, kissé áztatjuk, majd hideg, bő vízben feltesszük főni. A közben keletkező habot folyamatosan szedjük le róla.

A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk, a petrezselymet beletömjük, így tesszük a levesbe. A hagymát egészben, a zöldségeket nagyobb darabokra vágva helyezzük bele.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a félbevágott krumplit is, és készre főzzük.

Egy lábasban sós vizet forralunk a gombócoknak. Az olvasztott vajat kikeverjük a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselymet adunk hozzá, majd a liszttel és a búzadarával elkeverjük. 10 percre félretesszük pihenni.

Amikor forr a víz, 2 kanál segítségével a tésztát a vízbe szaggatjuk. Lefedve, közepes lángon puhára főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük a vízből. A levest a gombócokra merve kínáljuk.

Tipp:

Anyukámtól kaptunk egy saját nevelésű és vágású kacsát. Csodaszép sárga bőrű és fiatal állat volt. A vékonyabb, kevésbé húsos részeiből készült ez az egyszerű húsleves, és hogy egy picit különlegesebb legyen, gombócokat is kínáltam hozzá. Nem akartam közvetlenül a levesbe főzni, ezért külön fazékban készült, de ez már csak részletkérdés.