Jókai bableves csipetkével recept

Hozzávalók:
- 200 g tarkabab
- 600 g füstölt sertéscsülök
- 150 g petrezselyemgyökér
- 150 g sárgarépa
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 8-10 szem feketebors
- 1 ek olaj
- 2 ek finomliszt
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 kk édes, nemes pirospaprika
- 2 dl tejföl
- borecet vagy citromlé
- 1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
- 100 g finomliszt
- só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és csaknem puhára főzzük. Konzerv babból is készíthetjük, akkor csak a végén tegyük a főtt babot a levesbe.
A zöldségeket megtisztítjuk és felvágjuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Borsónyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.
Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.
5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánsózzuk, borsozzuk.
A jókai bableves csipetkével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 7 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »