Jókai bableves csipetkével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jókai bableves csipetkével

Hozzávalók:

  • 200 g tarkabab
  • 600 g füstölt sertéscsülök
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 ek olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 kk édes, nemes pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • borecet vagy citromlé
  • 1/2 hegyes zöldpaprika

A csipetkéhez:

  • 100 g finomliszt
  • 1 tojás

Elkészítése:

Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és csaknem puhára főzzük. Konzerv babból is készíthetjük, akkor csak a végén tegyük a főtt babot a levesbe.

A zöldségeket megtisztítjuk és felvágjuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Borsónyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánsózzuk, borsozzuk.