Jókai bableves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg szárazbab (tarka)
- 30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)
- 1 ek finomliszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
- 1 ek ételízesítő
- 1 fej vöröshagyma
- 5 babérlevél
- 1 zellergumó
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 6-8 ek rétesliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 poharas tejföl
- ízlés szerint csípős paprika
- só
Elkészítése:
A szárazbabot és füstölt húst előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Másnap egy nagy fazékban a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítünk, majd félrehúzzuk, rávágjuk a fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával.
Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba tesszük.
Beletesszük a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.
Felöntjük 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzzük.
Közben megtisztítjuk a répákat, felaprítjuk kockára, majd a leveshez adjuk, és még 1 liter vízzel felöntjük. Ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt 30 percig főzzük.
Ez alatt a réteslisztből és tojásból pici sóval közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedjük, majd 10 percig forraljuk.
A füstölt húst kivesszük, hagyjuk hűlni, majd felkockázzuk, és visszatesszük a levesbe.
A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe.
Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálunk mellé.
Tipp:
A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl a füstölt hús, füstölt kolbász és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.
A jókai bableves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 4 g