Jókai bableves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jókai bableves

Hozzávalók:

  • 50 dkg szárazbab (tarka)
  • 30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)
  • 1 ek finomliszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 ek ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 babérlevél
  • 1 zellergumó
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 6-8 ek rétesliszt
  • 2 tojás
  • 1 poharas tejföl
  • ízlés szerint csípős paprika

Elkészítése:

A szárazbabot és füstölt húst előző este hideg vízbe beáztatjuk.

Másnap egy nagy fazékban a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítünk, majd félrehúzzuk, rávágjuk a fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával.

Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba tesszük.

Beletesszük a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.

Felöntjük 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzzük.

Közben megtisztítjuk a répákat, felaprítjuk kockára, majd a leveshez adjuk, és még 1 liter vízzel felöntjük. Ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt 30 percig főzzük.

Ez alatt a réteslisztből és tojásból pici sóval közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedjük, majd 10 percig forraljuk.

A füstölt húst kivesszük, hagyjuk hűlni, majd felkockázzuk, és visszatesszük a levesbe.

A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe.

Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálunk mellé.

Tipp:

A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl a füstölt hús, füstölt kolbász és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.