Hozzávalók:
Elkészítése:
A szárazbabot és füstölt húst előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Másnap egy nagy fazékban a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítünk, majd félrehúzzuk, rávágjuk a fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával.
Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba tesszük.
Beletesszük a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.
Felöntjük 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzzük.
Közben megtisztítjuk a répákat, felaprítjuk kockára, majd a leveshez adjuk, és még 1 liter vízzel felöntjük. Ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt 30 percig főzzük.
Ez alatt a réteslisztből és tojásból pici sóval közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedjük, majd 10 percig forraljuk.
A füstölt húst kivesszük, hagyjuk hűlni, majd felkockázzuk, és visszatesszük a levesbe.
A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe.
Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálunk mellé.
A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl a füstölt hús, füstölt kolbász és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.