Újházi tyúkhúsleves recept

Hozzávalók:
- 1 kg tyúkhús
- 1 fej vöröshagyma, megpucolva, egészben hagyva
- 1 db zöldpaprika, kimagozva, egészben hagyva
- 5 db sárgarépa, megpucolva, hosszában elvágva
- 2 db fehérrépa, megpucolva, hosszában elvágva
- 1 db zeller, megpucolva, feldarabolva
- 1 db karalábé, megpucolva, feldarabolva
- 10 dkg csiperkegomba
- 10 dkg zöldborsó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- egész bors
Elkészítése: Én az Újházi tyúkhúsleveshez nyersen le szoktam fejteni a csontról a húst, és csak a husit szoktam a levesbe főzni, hogy evés közben ne kelljen a csontokat kerülgetni – illetve ez a módszer egyszerűbb mintha a főzés közben, forrón kellene eltávolítani a húst a csontról. A farhátat viszont egyben bele szoktam tenni a levesbe, mert az kiváló ízt kölcsönöz neki.
2-2,5 liter hideg vízbe teszem oda a husit, és ha felforrt a leves, akkor már csak gyöngyöző vízben főzöm tovább. A tyúknak hagyok egy fél órát, hogy félig átfőjön, és ezután teszem bele a zöldségeket. Először a sárgarépát, a fehérrépát, a vöröshagymát, a zellert, a petrezselyemzöldet és a karalábét teszem bele a levesbe, majd negyed órát követően jöhet a paprika, a gomba és a zöldborsó is.
A főzés végén a farhátat eltávolítom a levesből.
Az Újházi tyúkhúslevest én nem szűröm, a húst és a zöldségeket szándékosan főzöm együtt. Tésztát külön sós vízben főzök a leveshez.
A levest egy kis sáfránnyal ízesíthetjük, színesíthetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »