Hozzávalók:
Elkészítése: Én az Újházi tyúkhúsleveshez nyersen le szoktam fejteni a csontról a húst, és csak a husit szoktam a levesbe főzni, hogy evés közben ne kelljen a csontokat kerülgetni – illetve ez a módszer egyszerűbb mintha a főzés közben, forrón kellene eltávolítani a húst a csontról. A farhátat viszont egyben bele szoktam tenni a levesbe, mert az kiváló ízt kölcsönöz neki.
2-2,5 liter hideg vízbe teszem oda a husit, és ha felforrt a leves, akkor már csak gyöngyöző vízben főzöm tovább. A tyúknak hagyok egy fél órát, hogy félig átfőjön, és ezután teszem bele a zöldségeket. Először a sárgarépát, a fehérrépát, a vöröshagymát, a zellert, a petrezselyemzöldet és a karalábét teszem bele a levesbe, majd negyed órát követően jöhet a paprika, a gomba és a zöldborsó is.
A főzés végén a farhátat eltávolítom a levesből.
Az Újházi tyúkhúslevest én nem szűröm, a húst és a zöldségeket szándékosan főzöm együtt. Tésztát külön sós vízben főzök a leveshez.
A levest egy kis sáfránnyal ízesíthetjük, színesíthetjük.