Májrizsleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg húsos sertéscsont (pl. orjacsont)
- só
- 1 kiskanál egész fekete bors
- 1 mokkáskanál sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kis cikk zeller
- 3 sárgarépa
A májrizshez:
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 1 evőkanál olaj
- 15 dkg sertésmáj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
- 1 mokkáskanál só
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál majoránna
Elkészítés:
A csontot feldaraboljuk,forrásban lévő vízbe engedjük 3-4 percre. Ezután leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, majd egy fazékba tesszük. 2 liter hideg vizet öntünk rá, és közepes lángon felforraljuk.
Amikor forr, kis lángra állítjuk, sóval és a borssal fűszerezzük, a paradicsompürével ízesítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk a tisztított vöröshagymával együtt.
A petrezselymet megmossuk,finomra vágjuk,tálalásra félre tesszük.
A zöldségeket meghámozzuk és felkarikázzuk.
A levest 1 órán át főzzük,majd leszűrjük és ekkor visszatesszük a tűzre és a felkarikázott zöldségekkel negyed órát főzzük.
A májrizs elkészítése:
A vöröshagymát lereszeljük és kevés olajon átfuttatjuk.
A májat kézi botmixerrel kipürésítjük, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot is. Negyed órát állni hagyjuk, hogy a massza megduzzadjon.
Ezután egy tészta kiszedő kanalat hideg vízbe mártunk és a gyöngyöző levesbe passzírozzuk egy fakanál segítségével a májas masszát.
Közben megkeverjük, hogy össze ne ragadjanak.
5 percet főzzük még és kész is a leves.
A nevét arról kapta a leves,hogy apró, hosszú szemű rizs az alakja.