Májrizsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos sertéscsont (pl. orjacsont)
  • 1 kiskanál egész fekete bors
  • 1 mokkáskanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kis cikk zeller
  • 3 sárgarépa

A májrizshez:

  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg sertésmáj
  • 1 tojás
  • 2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
  • 1 mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál majoránna

Elkészítés:

A csontot feldaraboljuk,forrásban lévő vízbe engedjük 3-4 percre. Ezután leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, majd egy fazékba tesszük. 2 liter hideg vizet öntünk rá, és közepes lángon felforraljuk.

Amikor forr, kis lángra állítjuk, sóval és a borssal fűszerezzük, a paradicsompürével ízesítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk a tisztított vöröshagymával együtt.

A petrezselymet megmossuk,finomra vágjuk,tálalásra félre tesszük.
A zöldségeket meghámozzuk és felkarikázzuk.

A levest 1 órán át főzzük,majd leszűrjük és ekkor visszatesszük a tűzre és a felkarikázott zöldségekkel negyed órát főzzük.

A májrizs elkészítése:
A vöröshagymát lereszeljük és kevés olajon átfuttatjuk.

A májat kézi botmixerrel kipürésítjük, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot is. Negyed órát állni hagyjuk, hogy a massza megduzzadjon.

Ezután egy tészta kiszedő kanalat hideg vízbe mártunk és a gyöngyöző levesbe passzírozzuk egy fakanál segítségével a májas masszát.

Közben megkeverjük, hogy össze ne ragadjanak.
5 percet főzzük még és kész is a leves.

A nevét arról kapta a leves,hogy apró, hosszú szemű rizs az alakja.