Húsgombócos, paradicsomos káposztaleves recept
Hozzávalók:
Káposztához:
- 1 fejes káposzta ( 1,5 kg körüli)
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 ek zsír
- 1 tk pirospaprika
- só
- őrölt bors ízlés szerint
- köménymag ízlés szerint
- 2 babérlevél
- 1 sárga paprika
- 1 paradicsom
- 1 liter házi paradicsomlé
- 1 ek házi paprikakrém
- 3 ek finomliszt
A gombóchoz:
- 25 dkg házi tarhonya
- 1 ek olaj
- só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 50 dkg darált sertéslapocka
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 kisebb vöröshagyma reszelve
- 2 ek liszt
- 1 mk piros pirospaprika
Elkészítése:
A káposztát félbe vágjuk, a torzsáját és a külső leveleket leszedjük, majd káposztagyalun legyaluljuk.
8 literes fazékban főzzük,hogy másnapra is maradjon belőle.
A fazékban a zsírt felhevítjük, rászórjuk a káposztát, a fűszereket, a kicsumázott paprikát, a kettőbe vágott paradicsomot és a paprikakrémet. Felöntjük 2 liter vízzel, majd fedő alatt félkészre főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat.
A tarhonyát a felhevített olajon átmelegítjük, sót és őrölt borsot szórunk rá, és 4 dl vízzel felöntjük.
Félkészre főzzük fedő alatt, majd kihűtjük.
A kihűlt tarhonyához keverjük a darált húst, a tojásokat, megszórjuk 1 mk pirospaprikával, kevés őrölt borssal, és a reszelt hagymát is hozzákeverjük.
Jól kidolgozzuk, a biztonság kedvéért 2 ek lisztet keverjünk még hozzá, hogy masszívabb legyen a gombóc, főzés közben nehogy szétfőjön. Megformázzuk a gombócokat, és egy tálcára tesszük.
Amikor a káposztánk félig megfőtt, lehúzzuk a tűzről, 1 liter vizet öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával és a liszttel. Csomómentesre keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét.
Felforraljuk, a gombócokat beletesszük, és készre főzzük 20 perc alatt.
Tipp:
Egy alkalommal a nászasszonyom kínált meg a tarhonyával készült gombócos, paradicsomos káposztával. Most én is elkészítettem. Ajánlom kipróbálásra!
A húsgombócos, paradicsomos káposztaleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 2 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »


