Húsgombócos, paradicsomos káposztaleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Káposztához:

  • 1 fejes káposzta ( 1,5 kg körüli)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 tk pirospaprika
  • őrölt bors ízlés szerint
  • köménymag ízlés szerint
  • 2 babérlevél
  • 1 sárga paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 liter házi paradicsomlé
  • 1 ek házi paprikakrém
  • 3 ek finomliszt

A gombóchoz:

  • 25 dkg házi tarhonya
  • 1 ek olaj
  • 2 tojás
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kisebb vöröshagyma reszelve
  • 2 ek liszt
  • 1 mk piros pirospaprika

Elkészítése:

A káposztát félbe vágjuk, a torzsáját és a külső leveleket leszedjük, majd káposztagyalun legyaluljuk.
8 literes fazékban főzzük,hogy másnapra is maradjon belőle.

A fazékban a zsírt felhevítjük, rászórjuk a káposztát, a fűszereket, a kicsumázott paprikát, a kettőbe vágott paradicsomot és a paprikakrémet. Felöntjük 2 liter vízzel, majd fedő alatt félkészre főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat.

A tarhonyát a felhevített olajon átmelegítjük, sót és őrölt borsot szórunk rá, és 4 dl vízzel felöntjük.
Félkészre főzzük fedő alatt, majd kihűtjük.

A kihűlt tarhonyához keverjük a darált húst, a tojásokat, megszórjuk 1 mk pirospaprikával, kevés őrölt borssal, és a reszelt hagymát is hozzákeverjük.

Jól kidolgozzuk, a biztonság kedvéért 2 ek lisztet keverjünk még hozzá, hogy masszívabb legyen a gombóc, főzés közben nehogy szétfőjön. Megformázzuk a gombócokat, és egy tálcára tesszük.

Amikor a káposztánk félig megfőtt, lehúzzuk a tűzről, 1 liter vizet öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával és a liszttel. Csomómentesre keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét.

Felforraljuk, a gombócokat beletesszük, és készre főzzük 20 perc alatt.

Tipp:

Egy alkalommal a nászasszonyom kínált meg a tarhonyával készült gombócos, paradicsomos káposztával. Most én is elkészítettem. Ajánlom kipróbálásra!