Húsgombóc leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek étolaj
- só
- fehér bors ízlés szerint
- 1 ek rétesliszt
- 1 csapott mk barna cukor
- 1 tk fehérbor ecet
Tetejére:
- pár levél frissen aprított petrezselyemlevél
Gombóchoz:
- 25 dkg darált hús
- 1 szikkadt zsemle
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés morzsolt majoránna
- borsikafű
- petrezselyemlevél
- szükség szerint zsemlemorzsa
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, lesózzuk.
A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha puha, kinyomkodjuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a tojást, kb. 1 csapott mokkáskanálnyi sót, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összegyúrjuk. Ha laza, zsemlemorzsát adunk hozzá. Egy lábasban sóval 1,5 l vizet forralunk, belerakosgatjuk a vizes kézzel formált diónyi gombócokat. Ha újra felforrt, mérsékeljük a tüzet, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
A lesózott zöldségeket az olajon megdinszteljük, rászórjuk a cukrot, amivel enyhén megpirítjuk.
Rászórjuk a lisztet, gyors keverés mellett felöntjük 1 dl hideg vízzel, amivel simára keverjük. Felöntjük a gombócok főzőlevével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, a borsot, és még 30 percig főzzük.
Kivesszük a hagymát, és a levest botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a borecettel.
Tálaláskor a tányérba szedjük a gombócokat, rámerjük a levest, megszórjuk petrezselyemlevéllel.
Tipp:
Gazdagíthatjuk tálaláskor reszelt sajttal megszórva.
A húsgombóc leves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 1 g