Húsgombóc leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek étolaj
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 ek rétesliszt
  • 1 csapott mk barna cukor
  • 1 tk fehérbor ecet

Tetejére:

  • pár levél frissen aprított petrezselyemlevél

Gombóchoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés morzsolt majoránna
  • borsikafű
  • petrezselyemlevél
  • szükség szerint zsemlemorzsa

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, lesózzuk.

A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha puha, kinyomkodjuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a tojást, kb. 1 csapott mokkáskanálnyi sót, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összegyúrjuk. Ha laza, zsemlemorzsát adunk hozzá. Egy lábasban sóval 1,5 l vizet forralunk, belerakosgatjuk a vizes kézzel formált diónyi gombócokat. Ha újra felforrt, mérsékeljük a tüzet, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, félretesszük.

A lesózott zöldségeket az olajon megdinszteljük, rászórjuk a cukrot, amivel enyhén megpirítjuk.

Rászórjuk a lisztet, gyors keverés mellett felöntjük 1 dl hideg vízzel, amivel simára keverjük. Felöntjük a gombócok főzőlevével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, a borsot, és még 30 percig főzzük.

Kivesszük a hagymát, és a levest botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a borecettel.

Tálaláskor a tányérba szedjük a gombócokat, rámerjük a levest, megszórjuk petrezselyemlevéllel.

Tipp:

Gazdagíthatjuk tálaláskor reszelt sajttal megszórva.