Hozzávalók:
A leveshez:
Tetejére:
Gombóchoz:
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, lesózzuk.
A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha puha, kinyomkodjuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a tojást, kb. 1 csapott mokkáskanálnyi sót, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összegyúrjuk. Ha laza, zsemlemorzsát adunk hozzá. Egy lábasban sóval 1,5 l vizet forralunk, belerakosgatjuk a vizes kézzel formált diónyi gombócokat. Ha újra felforrt, mérsékeljük a tüzet, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
A lesózott zöldségeket az olajon megdinszteljük, rászórjuk a cukrot, amivel enyhén megpirítjuk.
Rászórjuk a lisztet, gyors keverés mellett felöntjük 1 dl hideg vízzel, amivel simára keverjük. Felöntjük a gombócok főzőlevével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, a borsot, és még 30 percig főzzük.
Kivesszük a hagymát, és a levest botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a borecettel.
Tálaláskor a tányérba szedjük a gombócokat, rámerjük a levest, megszórjuk petrezselyemlevéllel.
Gazdagíthatjuk tálaláskor reszelt sajttal megszórva.