Gyömbéres-narancsos sütőtőkkrémleves recept

Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 2 narancs
- 3 cm-es gyömbér darab
- csipet só
- őrölt színes bors
- 1 tk édesítőszer (vagy cukor)
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- 7 dl víz
Elkészítése:
A sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért és pár pillanat alatt futtassuk meg.
Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (vagy cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd főzzük kb 10 percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.
Tipp:
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »