Gyömbéres-narancsos sütőtőkkrémleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 2 narancs
- 3 cm-es gyömbér darab
- csipet só
- őrölt színes bors
- 1 tk édesítőszer (vagy cukor)
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- 7 dl víz
Elkészítése:
A sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért és pár pillanat alatt futtassuk meg.
Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (vagy cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd főzzük kb 10 percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.
Tipp:
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.